torsdag den 30. juni 2011

Klar te' ka'tøfler

Så er der gjort klar til at ku' lægge kartofler i mår'n. I en kurv i skuret har der længe ligget et par håndfulde spirende asparges læggekartofler, vi har fået af naboen. Nu kommer de i jorden, så vi ka' spise egne, friskopgravede kartøfler til mormorsalaten med fløde/citrondressing og de grillede lammekoteletter fra halalslagteren.
Nu er der kun et lille stykke tilbage mellem skuret og vejen, hvor jeg skal lave græsplæne, når fruen har udryddet den sidste skvalderkål. Der er nemlig altid læ og sol (når den er fremme!) ved frokosttid.

Så har vi vist også været hele farmen igennem.

søndag den 26. juni 2011

Hva' er det for én?

Den klatrer op i alt med lange klatretråde og vokser hurtigt. Minder mig om de vilde meloner, jeg så i ørkenen ved Timbuktu, og er sikkert samme familie.


Snoet klatretråd og små blomsterknopper.

De gule blomster er ganske små.

Små frugter, endnu da...

fredag den 24. juni 2011

Børge Mogensen stole til salg

Denne klassiske Børge Mogensen ku' vi godt tænke os nogle flere af. Vi har fået et tilbud på 10 stykker til 3.000 kr. ialt. Vi kan ikke købe færre end 10. Men vi vil kun ha' 4. Er der nogen interesserede derude, der ku' tænke sig at købe nogle klassiske spisestuestole? 300 kr. stykket er et godt tilbud. Send mig en mail, hvis du mangler noget at sidde på.

søndag den 19. juni 2011

Quinti Lynette for længe siden

Karens kontor (K) er på første sal i den gamle hestestald, der senere blev bygget langs volden. Her er kun tegnet det første vagthus.
Fra 1978 til museet flyttede til Søkvæsthuset på Christianshavn holdt Orlogsmuseet til i de gamle bygninger på Quinti Lynette.

Den lille knast i venstre side på buen helt for oven er Quinti Lynette. Klik på kortet, så bliver det større. Eller gå ind på Statens Arkiver, hvor du også kan læse alle navnene i venstre side.


"Qvintus Lynette eller mere præcist Christiani Quinti Lynette var et udenværk i Christianshavns Befæstning foran Christiani Quinti Bastion, anlagt 1691. Oprindelig blev lynetten anlagt som et jordværk. Den blev senere forstærket med en murbeklædning. I 1786-89 blev den endnu eksisterende kampestensmur opført. I 1872 blev Refshalevej ført gennem lynetten, og i 1896 blev træporten fjernet, fordi den generede trafikken til og fra Burmeister & Wains Skibsbyggeri. Siden er også en del af muren blevet nedrevet. Den øvrige del af lynetten står intakt, ligesom de to karakteristiske bygninger i dens indre: Et vagt- og krudthus fra ca. 1780 og en tidligere hestestald fra samme tid."

I dag er der langt ud til kysten. Men der er stadig en vold med stenmur og voldgrav på Quinti Lynettes to sider ud mod Øresund. Kommer du forbi, skal du gi' dig tid til et kig gennem skydeskårene i fæstningsmuren nederst til venstre; det er er en meget listig murstenkonstruktion for at sikre at forsvarerne kunne holde øje og beskyde hele Reshalevej. Det flade vand foroven i billedet er idag et vildtvoksende græsareal, Karen kigger ud på fra sit kontor på 1. sal i det høje hus midt i billedet. Det har engang været brugt til Københavns eneste 'drive in' biograf. Karen siger, der er fasaner. Hun har fotograferet en flot fasankok fra sit vindue og hører tit det skingre vræl fra ham.

Vandet nederst til venstre er Minebådsgraven ud mod Krudtløbsvej og Holmen.

Hvor Refshalevej i venstre side af det gamle billede svinger mod øst, ligger det, der var B&Ws gamle kontor. Øverst til højre i billedet er i dag en af Danmarks største lystbådehavne, Lynettens lystbådehavn.på Margreteholmen, som Karen har udsigt til fra kontoret.
Et godt stykke udenfor billedet til højre finder du Amagerværket og Benzinøen, der er bygget op omkring en noget nyere del af Københavns befæstning.

fredag den 17. juni 2011

Vores avis


78 % af Informations læsere går mere end almindeligt op i miljøpolitik.
Nu kan du selv ganske gratis og uforpligtende i 4 uger prøve at blive oplyst & udfordret af en avis, der sætter en ære i at gå et spadestik dybere: Information.

PS: Denne avis kan være vanedannende.

lørdag den 11. juni 2011

Richardt Winther, aka Rdo: Fotografi & kameraer 1946-96

Fotografisk Center, udstillingssted for fotografi, som Lars Schwander startede i Kunstforeningen på Gammel Strand i 1996 og siden flyttede til en kælder i Amaliegade, er nu efter lang tids tilløb genåbnet, dog uden Lars, på Pasteursvej i Valby, Carlsbergs gamle bryggeri.

Den spændende udstilling 'Rdo:foto' viser billeder og og kameraer af billedkunstneren, livsnyderen, legebarnet, fotografen Richardt Winther (Maribo 1926 - 2007).



Rdo byggede selv sine kameraer, som han brugte til at finde nye fotografiske muligheder og til vilde eksperimenter. Ofte med små motorer, der kan rotere film eller objektiv under optagelsen, så han kunne lave 180 graders billeder eller mærkelige forvrængninger. 


Det Hasselbladagtige kamera, bygget af en kiksdåe, er nok det nærmeste, Richardt Winther kommer et traditionelt kamera. Ellers var han en eksperimenterende, konstant undersøgende og meget vidende 'George Gearløs'

Filmen ligger i den flade dåse, der roterer under optagelsen, hurtigt hvis der er meget lys, langsomt hvis lyset er svagt.
 

Rdo brugte den samme model, som han gennem årene har taget utallige nøgenbilleder af.


Nogle gange brugte han dele fra gamle kameraer, han købte for 5-10 kr. på loppemarked.


Det ser vildt ud, men også flot, spændende, en anden form for kubisme.


Det nye Fotografisk Center på 1. sal på Pasteursvej rundt hjørnet fra Dansehallerne i Carlsberg kulturbyen er endnu en rå fabrikshal, men med store muligheder. Økonomien i projektet er vist noget stram lige nu.

Plakatkunst


Cinemateket i Gothersgade overfor Kongens Have viser kinesiske film for tiden. Det har en dygtig grafiker lavet en smuk plakat til.

Elegant arkitektonisk tilføjelse til gammelt hus

På Sønder Boulevard ude på det mørke Vesterbro kan du se nogle meget elegante altaner.
En flot løsning på et problem, der tit kommer til at se påklistret ud.

Carlsberg

Bryggerihallen på Carlsbergs gamle bryggeri i Valby er et imponerende rum. Her med lidt kubistiske forskydninger; det er to mobiltelefonbilleder der er knappet sammen på computeren. Jeg havde ikke andet ved hånden.
Men det gi'r da stemningen i det højloftede rum med de gamle bryggekedler.

onsdag den 8. juni 2011

En pause i skvalderkålen

Morten kom forbi; nu skulle de ud i Pea'en, den gule IF'er og fange en masse hornfisk til grillen. Vi var velkomne til at spise mæ'.


Men hornfisk er lunefulde. Enten er de der, i mængder, eller osse er der ingen. Men vi lod skvalderkålen stå & grillede pølser. Det var en rigtig hygg'li' aften, dog til slut lidt kølig.

onsdag den 1. juni 2011

Mellem bygerne


Fanget med mobilen efter at ha' været ude et par timer med sejlerskoleelever, en fin tur rundt om Middelgrundens vindmøller i frisk luft og øvet bidevindsejlads, hurtige vendinger og sejlet med staget fok på hjemturen.
Stik mod meteorologernes prognoser blev det regnvejr, men vi nåede lige at komme ind og få klaret op.