torsdag den 26. juni 2008

En tur til Hundige & Omegn III


© Martti Jamsa

På hjemvejen kørte jeg ind om Arken for at se Nordiske Stemninger - vor tids landskabsfotografi. Omgående var der en museumsvagt, der skulle fortælle mig, jeg ikke måtte fotografere på museet. Så var jeg selvfølgelig nødt til at tage et par billeder. Læs mere om udstillingen.
I øvrigt er der stemning over de nordiske, og jeg havde stort set det hele for mig selv i det gode vejr.

Olafur Eliasson er jo i vælten for tiden, så her er et billede af mig inde i et af hans forbløffende værker.

En tur til Hundige & Omegn II


Da jeg var færdig med Bruce Kirbys sejlbåd, gnavede sulten og jeg kiggede mig lidt omkring. Jeg har ikke været i Hundige havn før og den er kæmpestor, en del af Køge Bugt Strandpark. Klubben hedder også SKB, Sejlklubben Køge Bugt.
Jeg fik øje på en hel masse brandbiler og Falckbiler og gik derover; det ku' jo være en interessant redningsøvelse, sejlerinstruktøren burde overvære.
Det viste sig at være celebreringen af et nyt redningssamarbejde med kommunen og udstationering af en superredningsbåd.
Den blev døbt i billigt skum, og der var taler - og min livret, gratis frokost, i form af landgangsbrød og øl.




Bagefter viste helikopterfolkene, hvordan de hentede en mand op fra den nye gummibåd.

En tur til Hundige & Omegn I


I dag var jeg i Hundige havn for at se på en Bruce Kirby-konstruktion, Sonar, der kunne være en god skolebåd, fordi den har et stort cockpit og kun en lillebitte kahyt, der lige har plads til eftermiddagskaffen & lidt tøj. Vores nuværende skolebåde har et lille, snollet cockpit, hvor der knap er plads til tre elever, og en stor, komfortabel kahyt, som vi ikke bruger.
Den her så rigtigt godt ud, lige det vi skal bruge. Bruce Kirby siger selv, det nok er den bedste båd, han har tegnet. Og han har tegnet rigtig mange, bl.a. Laserjollen, der er en verdenssucces.

lørdag den 21. juni 2008

Plettet voldsnegl


Vi har fået en ny sneglefætter i haven. Faktisk så vi de første eksemplarer sidste år, hvor den iberiske skovsnegl :-( også gjorde sin entré. De nye indbyggere ser ud til at være plettet voldsnegl, som kun findes ganske få steder i Danmark, bl.a. på Christianshavns Vold. Og altså i vores baghave - forleden aften talte jeg 15 store og mellemstore individer. De foretrækker mørke og kølighed og holder især til under vores bregne - men vover sig gerne ud i den store verden, når solen er gået ned.
Rygtet siger i øvrigt, at den plettede voldsnegl skulle være ganske velsmagende - faktisk franskmændenes foretrukne - og ikke fredet, som de mange vinbjergsnegle, der også bor i vores lille grønne oase.
Men vi har altså ingen planer om at spise vores sneglevenner!

fredag den 20. juni 2008

Farmand til OL i Berlin 1936


Det er min far til venstre med cigaren


Det Olympiske stadion i Berlin 1936

Det er far, der står midt i billedet og ligner en langbenet Chaplin

De har hygget sig, drengene.

Alverden var imponeret og strømmede til olympiaden i Berlin. Leni Riefenstahls film blev senere godt modtaget alle vegne, også i København.
Min gamle far rejste til Berlin i 1936 sammen med et par af sine venner, for at se Berlin og Olympiaden og alt det fantastiske der skete dernede. Jeg tror, han blev ret imponeret.
Men det kunne ikke gøre Willy Thomsen til nazist. Under krigen blev han modstandsmand i en gruppe, der tog mod og distribuerede våbennedkastninger bl.a. i Dyrehaven.
I al beskedenhed deltog jeg selv. Tyskerne var på vej og mine forældre skulle ha' gemt en kasse håndgranater i en fart. Ned i barnevognen og mig tilbage igen ovenpå granaterne med dyne og det hele.

torsdag den 19. juni 2008

Billedsprog


Mette Muncks 4 billeder på debutantudstillingen på Galleri Krebsen hedder 'Rød grød med fløde'. Hvorfor tror du? Klik på billedet så bliver det større.

onsdag den 18. juni 2008

Fiskehejre i Christianias voldgrav


I de sidste par år er den store, før så eksotiske fugle blevet ret almindelig at se på fiskeri i voldgraven. De står helt ubevægelige i vandkanten ind til de pludslig hugger til en hundestejle eller en ålekvabbe. De er heller ikke så sky mere; denneher kunne jeg komme ret tæt på, som du kan se.
På Kaninøen, en lille ø, hvor der sjældent kommer mennesker og sletikke hunde, talte jeg engang en sen eftermiddag en flok på 19 fiskehejrer i et udgået træ der var væltet ud over vandet.

tirsdag den 17. juni 2008

Stories from Hell


Den forgangne weekend blev tilbragt med fuld turbo på i den norske by Hell (et langspyt fra Trondheims internationale lufthavn) i selskab med muntre freelancere fra de nordiske lande.

Og det var alt andet end afslappende. Der var nemlig fuld fart på hele tiden både med meget interessante og tankevækkende oplæg spækket med stærke billeder, en masse kollegial snak på mange sprog, dejlig mad (især dessertbordet til frokost, som jeg idiot aldrig fik taget et billede af til bloggen! ;-) - og sociale 'events', som the Hellovision song contest, der blev afholdt ved den pittoreske Hell Gods-Expedition. Vinderen blev ikke uventet næste års værter: de finske freelancere, der sang som drukne krager ;-). Det danske hold blev de moralske vindere (vi var bare så gode!), hvilket nok var grunden til, at vi blev nummer sjok! :o)



Inden afskeden med Hell blev der lige tid til en lille udflugt ud i den norske natur med min nye Leica for at se på helleristninger.

fredag den 13. juni 2008

'Leni' anmeldt!

Sidst på ugen kom den første anmeldelse - og den kan jeg vist ikke klage over. Karsten Fledelius' anmeldelse i Journalisten begynder nemlig således: "Steven Bachs bog er smukt oversat af Karen Mohr Sokkelund." Sådan! Og så i mit eget fagblad!!

torsdag den 12. juni 2008

'Leni' og oversætteren i radioen 2



I mandags udkom så endelig bogen 'Leni Riefenstahl - Filmmager for Hitler'. Og den 10. juni tilbragte jeg en lille halv times tid i et radiostudie i DR Byen - som dagens gæst hos Monica Krog-Meyer, der var vært på P4 Københavns eftermiddagsprogram den dag. Der blev både tid til at tale om oversætterens arbejde med bogen og om den fascinerende og ukuelige kvinde, bogen handler om. Og baglandet siger, det lød helt pænt - selvom den tætte trafik på motorvejene omkring hovedstaden også skal have plads i æteren. Døm selv!
Produceren spurgte efterfølgende, om jeg skulle fortælle om Leni Riefenstahl andre steder. Det skal jeg ikke - ikke endnu da. Men jeg har faktisk meget lyst til at fortælle flere historier om Leni ... live, forstås! Og der er nok af dem.

torsdag den 5. juni 2008

'Leni' og oversætteren i radioen

Nu sker der noget ... DR P4 København har inviteret mosteren her i studiet for at fortælle om Leni Riefenstahl med afsæt i den bog om damen, jeg har oversat. Det foregår på tirsdag, den 10. juni, fra ca. 15.30 og kommer til at vare 2 x 5 minutter afbrudt af et stykke musik. Indslaget kan høres live på DR Netradio.

tirsdag den 3. juni 2008

Afrikansk busstation


Bertiers (Joseph Mbatia), Kenya: Busstation

På den spændende udstilling af moderne afrikansk kunst AFRICA/NOW, der åbnede i Rundetårn 1. juni, faldt jeg for billedet af en afrikansk busstation. Præcis så kaotiske og charmerende har Karen & jeg oplevet dem mange gange på vores rejser i Mali; her er der ikke overdrevet!
Udstillingen giver et kvalificeret indblik i afrikansk kunst i dag og er absolut værd at se. Den varer til den 3. august, så du kan nå det endnu! Efter Rundetårn skal udstillingen på turné et par steder i Danmark og rundt i Skandinavien.
Se flere billeder og læs på engelsk.

mandag den 2. juni 2008

'Leni' på trapperne

Så er det lige oppe over. Om en uge udkommer biografien 'Leni Riefenstahl - Filmmager for Hitler', som jeg har brugt den forgangne vinter på at oversætte til dansk, på Jyllands-Postens Forlag.
Så må vi se, hvordan 'verdenspressen' - og læserne - modtager værket.